Restauratie van 18de-eeuwse orgelluiken van het Markusorgel in Goes

Het orgel in de Grote Magdalenakerk in Goes werd gebouwd tussen 1641 en 1643 door de Engelse orgelbouwer William Deakens. In de loop van de tijd werd het orgel aangepast aan de heersende smaak en musicale behoeften. Zo wordt van 1704-1711 het orgel verder gecomplementeerd door de Rotterdammer Jacob Cool. Uit die tijd moeten ook de vier spectaculaire luiken dateren. In 1739 werd het orgel bekroond met een gigantische ‘Turkse kap’, in de vorm van een gepolychromeerde afhangende draperie.

De luiken bestaan uit een houten raamwerk  met aan twee zijden beschilderde voorstellingen in olieverf op doek. De binnenzijden verbeelden musicerende dames; de buitenzijden zijn voorzien van classicistische festoenen, bustes en putti. In de loop van de jaren gingen deze voorstellingen, geschilderd in 1711 door A. Busschop, schuil onder lagen vuil, roet en vergeelde vernis. Hierdoor werden met name de beleving van de kleuren en het illusionistische effect van de grisailles aan de buitenzijde, sterk verstoord.

In 2012 heeft de SRAL in samenwerking met studenten van de Universiteit van Amsterdam een kleuronderzoek uitgevoerd naar restanten van de kleurige afwerking op de orgelkas zelf. Daaruit bleek dat het hout oorspronkelijk weliswaar gepolychromeerd is geweest maar verder volledig is afgeloogd. Locaal is het hout opnieuw beschilderd en met fel bladgoud belegd.   

Uitgangspunt van de restauratie van de luiken was een terughoudende behandeling: dus het handhaven van de unieke huidige opspanning en het schoonmaken van het oppervlak teneinde een herstel van driedimensionale effecten te bewerkstelligen. De achtergronden van de figuratieve voorstellingen zijn uitgevoerd als marmerimitaties, waarschijnlijk aansluitend bij de verdwenen beschildering van de orgelkas. Vanwege de sterke vergeling waren de koele marmerkleuren en patronen geheel uit het zicht verdwenen.

Avenue Céramique 224   6221 KX Maastricht   Tel: +31(0)433218444   E-mail: info@sral.nl   |   Sitemap

© 2020 SRAL, Stichting Restauratie Atelier Limburg
Website door studio-ux