Een kijkje in de keuken van ons team Historische Binnenruimten

 

Nico van der Woude, restaurator Historische Binnenruimte bij SRAL, vertelt over de werkzaamheden bij Fort benoorden Spaarndam.

Het fort bevat meer dan 230 muurschilderingen, tekeningen en krabbels die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog door Nederlandse en Duitse soldaten zijn gemaakt. Samen met studenten van de Universiteit Amsterdam (Opleiding Conservering en Restauratie) en vrijwilligers van de Stichting Krayenhoff uit Spaarndam, is hij bezig om de schilderingen te conserveren. Soms kan door de verschillende verflagen bloot te leggen de gelaagdheid van de geschiedenis zichtbaar worden gemaakt. Het fort heeft door de jaren heen namelijk verschillende gebruiksfases gekend en elke laag vertelt een verhaal over de functie en het gebruik van het gebouw.  

Een bijzondere uitdaging is het vochtige klimaat in het fort dat na een recent dak herstel begint te drogen. Door een natuurlijke lijm  te gebruiken, kunnen de originele schilderingen en onderliggende verflagen op een duurzame manier worden geconsolideerd.

Benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk het hier:

(Repost via Spaarnwoude Natuur en recreatie  Een kijkje achter de schermen in Fort Benoorden Spaarndam - Nieuws - Spaarnwoude )


Video: Uitleg van de conserveringswerkzaamheden in het Fort Benoorden Spaarndam
Avenue Céramique 224   6221 KX Maastricht   Tel: +31(0)433218444   E-mail: info@sral.nl   |   Sitemap

© 2020 SRAL, Stichting Restauratie Atelier Limburg
Website door studio-ux